FINDIK KABUĞUNUN FAYDALARINI BİLİYORMUYUZ OKUYALIM
M.ULAŞ SAĞLIĞIMIZIN MÜTHİŞ ŞİFRELERİ
Türkiye'de fındık üretimi oldukça fazladır. Karadeniz bölgesi neredeyse ülkenin tamamının fındık ihtiyacını karşılamaktadır.
Fındık yedikten sonra genelde kabuklarını çöpe atıyoruz. Oysa atmamak gerekiyormuş. Fındık kabuklarının başlı başına bir mucize olduğu ortaya çıktı.
FINDIK KABUĞUNUN BİLİNMEYENLERİ
*Fındıkkabuğu uzun yıllardan beri kaynatılıp içilen bir besin grubudur.
*Fındıkkabuğunun içinde bulunan paklitakseli maddesi kansere karşı çok iyi geldiğinden dolayı
*Fındıkkabuğu çayı ise düzenli olarak tüketildiğinde kanseri azaltır, balgam söktürücüdür, böbrek ve mesane iltihabına karşı faydalıdır, Bağırsak hastalığına çok iyi gelir.
*Fındıkkabuğu çayı idrar yolu enfeksiyonlarını da tedavi edici özelliği bulunur.
*Gribe karşı fayda sağlar. Kadınların eskiden beri gebe kalmaları için bu çayı tükettikleri bilinmektedir.
FINDIK KABUĞU ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Fındık kabuğunun üzerindeki zirai kimyasalların, toz ve kirin gitmesi için fındık kabuklarını öncelikle güzel bir şekilde yıkayın. Sonrasında bir litre suyun içine bir avuç kadar fındık kabuğu ilave edip on dakika kadar kaynatın. Daha sonra ocaktan alıp yine on dakika demlenmesi için bekleyin. Süzdüğünüz çayı bardağa alarak yine isteğe bağlı olarak bal ilave edebilirsiniz. Fındık kabuğu çayını günde sadece iki fincan tüketmek uygundur. Fındık kabuğu çayını dilerseniz 1 dilim limonla lezzetlendirebilirsiniz. Böylelikle çayın şifasını ikiye katlamış olursunuz
Fındık, böbrek ve mesane iltihaplarına karşı iyi gelir. İdrar yolunda taş bulunan hastalar için ağrı kesici özelliği taşımaktadır. Kalp çarpıntısını keser, bağırsakları kuvvetlendirir, böbrek yetersizliğine iyi gelir, idrar yanmasını önler. İktidarsızlıkta cinsel gücü artırır. Karaciğer hastalıklarında ve karaciğerin damarını açmak için faydalıdır. Kalın bağırsak ve rahim iltihaplarına karşı iyi gelir. Fındık kabuğu kaynatılır suyu içilirse nezle ve gribe iyi geldiği, öksürüğü kestiği, sıtma ve sara hastalıklarına karşı faydalı olduğu belirtilmektedir. Fındığın yaprakları suda kaynatılıp içilirse kanı temizleyici etkisi vardır. Fındık dallarının yakılmasıyla elde edilen hafif ve güzel kömür, toz edilip kahve kaşığı ile alınırsa, mide ve barsaklardaki gazları giderir. İshale karşı güzel ilaçtır.
Fındığın Modern Tıpta Kullanımı
Yüksek enerji ve zengin besin öğeleri içermesi nedeniyle, vücudun günlük gereksinimlerine önemli düzeyde katkısı olan fındık, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi çağımızın korkulu hastalıklarındaki koruyucu özelliklerinden dolayı da önemli bir gıdadır. Çeşitli araştırmacılar sonucunda her yaştaki insanların daha sağlıklı yaşam sürdürebilmeleri için her gün sert kabuklu meyveler, özellikle de fındık tüketmeleri önerilmektedir.
Son 50 yılda insan kanındaki lipidlerin çeşitli fraksiyonları belirlenmiş ve bunların bir kısmının yüksek olması durumunda atardamarlarda kolesterin birikmesi ile damar daralmaları ve tıkanmaları meydana geldiği görülmüştür. Özellikle kalbin koroner damarları ile beyin atardamarları ve böbrek atardamarlarında meydana gelen darlık ve tıkanmalar ağır hastalık tablolarının ortaya çıkmasına hatta kişinin ölümüne neden olmaktadır. Özellikle katı yağdan zengin beslenme, adı geçen rahatsızlıkları arttırmaktadır. Son yıllarda insan kanındaki kolesterolün HDL yani "yüksek dansiteli lipoprotein" denilen fraksiyonunun diğer lipit fraksiyonlarının aksine insan atardamarlarını sağlıklı tuttuğu anlaşılmıştır. Bu nedenle HDL fraksiyonunu yükseltmek için katı yağ kullanımı sınırlandırılmış ve sıvı yağların kullanımı önerilmiştir. Fındık yağı, HDL fraksiyonunu yükselten bir yağ olarak bu alanda kullanılacak yağların başında gelmektedir. ALINTI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder